Jak głosi tytuł będzie to mój pierwszy post. "Trochę ogotowaniu", to jego drugi człon, więc już pewnie wiecie czym się pasjonuję :3 Tak, tak, dobrze zgadliście, gotowaniem, a najbardziej kuchnią francuską. Być może właśnie w tym momencie pomyśleliście o żabich udkach, ale, proszę Was, żabie udka to nie jest jedyna potrawa we Francji, zasługująca na uwagę! W końcu kuchnia francuska to z bardziej słodkich rzeczy m. in. crème brûlée, makaroniki czy różniste torciki, a z tych słonych quiche, kremy, mięso i wiele gatunków sera. Kuchnia francuska jest bardzo specyficzna. Panuje w niej masło, które dodawane jest do prawie wszystkich kulinarnych tworów.
|
quiche (coś w rodzaju placka z farszem warzywnym) |
|
crème brûlée |
|
makaroniki |
Jedną z najlepszych osób, które gotowały i uczyły się od podstaw kuchni francuskiej była Julia Child (prawdopodobnie kojarzycie Ją chociażby z filmu "Julie&Julia). Poniżej zdjęcia trzech, wybranych potraw francuskich. Historia tej osoby w pigułce : Amerykanka, miała męża pracującego w ambasadzie amerykańskiej. Jako pierwsza kobieta ukończyła prestiżową szkołę Le Cordon Bleu. Spopularyzowała w Ameryce kuchnię francuską.
|
Julia Chid | |
Dziękuję i do napisania *.*
Jeśli chodzi o gotowanie, to umiem zrobić herbatę ^^. Ale to całkiem ciekawe, że mamy w szeregach jakiegoś kuchmistrza, przyda się ;). Napisz coś więcej o kuchni francuskiej. Sama jadłam trochę potraw i powiem tyle, że ślimaki są dobre, żabie udka to taki brzydki kurczak, a quiche (którego to nazwy nie umiem porządnie wymówić) jest tak ładny, że szkoda mi było kroić, ale jak już się przełamałam, to okazał się też smaczny (jezus, chyba muszę przystopować ze złożonymi zdaniami). W każdym razie liczę, że w najbliższym czasie jeszcze coś napiszesz.
OdpowiedzUsuńQuiche wymawia się po prostu : kisz ;3
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością napiszę coś nowego, a co do tej notki, rozwinę ją trochę!
Alice ja nawet herbaty nie umiem zrobić...
OdpowiedzUsuńNotka ładna i czekamy na więcej : 33